3o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
fonts

newspaper2022
Το 3ο και 2ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 04/04/2022 τα γραφεία της εφημερίδας «Αλήθεια» υλοποιώντας μία από τις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος Η Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή (ΚΣΤ΄ Σύνοδος 2021-2022). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συμμετέχουν 300 συνολικά σχολεία των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, καθώς και των Ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού. Ανάμεσα σε αυτά, πέντε ανήκουν στο νομό Καρδίτσας, δύο εκ των οποίων είναι το 3ο και 2ο Γενικό Λύκειο.


Οι Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης των σχολείων αυτών αποτελούμενες από μαθητές/τριες της Β΄ τάξης συνεργάστηκαν πάνω στην κεντρική θεματική του προγράμματος «Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι #κρίνω #παρεμβαίνω». Η συνεργασία είναι καρπός της απόπειρας εξοικείωσης μαθητών και εκπαιδευτικών με νέους τρόπους διερευνητικής προσέγγισης της μάθησης στα πλαίσια ενός Δικτύου σχολείων. Προσέγγισαν και διερεύνησαν πτυχές του ψηφιακού κόσμου, όπως Ψηφιακός κόσμος και ΜΜΕ, Ψηφιακός κόσμος και Εκπαίδευση, Ψηφιακός κόσμος και Ιδιωτικότητα. Υπό την οπτική αυτή δημιούργησαν από κοινού μια σειρά ερωτήσεων που αποτέλεσε το υλικό για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συνέντευξη με τον εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας κ. Αμβροσίου.
Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους μηχανισμούς ελέγχου της εγκυρότητας των ειδήσεων, τη δυνατότητα του σύγχρονου πολίτη να ενημερώνεται άμεσα αλλά και στο βαθμό που ο ίδιος το επιθυμεί σε βάθος, αφού η έντυπη ιδίως ειδησεογραφία προσφέρει εμβάθυνση και ερμηνευτικό σχολιασμό των ζητημάτων, και να διακρίνει τα fake news. Επίσης συζητήθηκαν η παράμετρος της σύγχρονης πολυφωνικής ενημέρωσης ως πτυχή της δημοκρατίας αλλά και ο ρόλος του τύπου ως φορέα που δύναται, και οφείλει να δρα, ανεξάρτητα χωρίς πολιτική ή άλλη χειραγώγηση.
Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση είναι:
Από το 3ο Γενικό Λύκειο οι Αδάμος Αλέξανδρος, Αναγνωστοπούλου Αναστασία, Αυγέρου Ελένη, Θέου Κωνσταντίνα, Καλογερά Ευαγγελία-Μαρία, Καλούτσα Ηλιάνα, Καραγιάννη Κατερίνα, Καραγιάννης Κωνσταντίνος, Κατσάρου Ελευθερία και Κουλοσούσας Αρχοντής. Από το 2ο Γενικό Λύκειο οι Κατσαντώνης Θωμάς, Κομπούρα Αγγελική και Νικολάου Ελένη.
Οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Π. Μπαϊράμη ΠΕ02 και Σ. Σκοτίδα ΠΕ03, που εκπονούν το πρόγραμμα αντιστοίχως στο 3ο και 2ο Γενικό Λύκειο.

Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

test ep2

Test επαγγελματικού προσανατολισμού, δωρεάν από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας.
Test επαγγελματικών ενδιαφερόντων, Test εργασιακών αξιών και Test επαγγελματικών.